Book CoverBook Cover

Ladda ner presskit: Masha Gessen

Mannen utan ansikte

Nyutgåva med förord skrivet under våren 2022

Mannen utan ansikte är en sensationell, modig och upprörande skildring av Putins väg till makten. Gradvis har han utmanövrerat och eliminerat sina politiska rivaler och tagit ett järnhårt grepp om medierna och sina kritiker.

Ända sedan början av 2000-talet har Putin visat vem han är, men de flesta västerländska ledare och medier har vägrat att lyssna och öppna sina ögon. Idag, drygt tio år efter att den här boken utkom för första gången, kan världen bevittna hur Putin lägger Ukraina i ruiner, river den säkerhetsordning som gällt sedan andra världskriget och hotar med kärnvapen.

Masha Gessen är en välkänd rysk-amerikansk journalist och aktivist som skriver på ryska och engelska. Hon skriver regelbundet för tidningar som The New YorkerThe New York TimesThe New RepublicGranta, och Vanity Fair. År 2012 tilldelades hen svenska Stora Journalistpriset. Den 15 november 2013 tilldelades Masha Gessen Tucholskypriset av Svenska PEN.

Masha Gessen fick sitt stora internationella genombrott med Mannen utan ansikte (2012), och har sedan dess skrivit en rad böcker. Nu senast Att överleva envälde (2021) och Framtiden är historia (2017).

Den här pocketutgåvan innehåller ett nytt förord av Masha Gessen skrivet under våren 2022.

  • Finns som Inbunden, Pocket
  • Originaltitel The Man Without a Face: the Unlikely Rise of Vladimir Putin
  • ISBN 9789173373814
  • Översättare
  • Formgivare
  • Genre ,
  • Releasedatum 2012-03-12
  • Omfång 416 Sidor
För köp av våra böcker hänvisar vi till
Bokus eller Adlibris
samt till övriga återförsäljare av böcker

Sagt om Mannen utan ansikte

Gessens bok (är) både fascinerande och skrämmande läsning. Det är också en fruktansvärt modig bok.
UNT
I det stora hela är det här ändå en otroligt gedigen bok som tycks ha vuxit fram under lång tid. Masha Gessens Mannen utan ansikte kommer troligen att bli ett standardverk för alla som vill studera Putin-epoken.
Kulturnytt

Andra böcker av

Att överleva envälde

av Masha Gessen 2021
Redan 48 tim efter att Trump segrat i det amerikanska valet 2016 hade Masha Gessens essä Autocracy: Rules for Survival blivit viral. Den lästes och diskuterades av alla som försökte förstå vad som hänt. Som rysk-amerikansk journalist, länge verksam i det allt mer totalitära Ryssland har Masha Gessen utvecklat ett närmast sjätte sinne för tecken på maktmissbruk och autokrati. Tecken som är uppenbara hos Putin, men som hen menar är omisskännliga också hos Trump. Här skildrar Gessen den ödesdigra väg som USA slagit in på under hans presidentskap. Det är inte bara mediernas alltmer kringskurna roll och de försvagade samhällsinstitutionerna som visar tecken på en allvarlig utveckling, det går inte heller att bortse från hur landet på bara några år har förändrats på djupet. Från att ha identifierat sig som en nation byggd på – och av immigranter, ropar nu många i landet på stängda gränser och höga murar. I Att överleva envälde uppmanar Masha Gessen oss att vara uppmärksamma på och hålla emot varje tecken till autokrati – och göra det innan det är för sent.

Ester och Ruzia – Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

av Masha Gessen 2018
1930-tal. Krig och förföljelse råder i Europa och två judiska kvinnor kämpar för sin överlevnad. Den ena är polskan Ester, som kommer från en stad där hela den judiska befolkningen har skickats till getton och till Hitlers koncentrationsläger. Den andra är Ruzia, en ryskfödd intellektuell, som tvingats underkasta sig Stalins regim. De båda kvinnorna möts i Moskva och blir vänner för livet. Men de blir också släkt när deras barn gifter sig med varandra.