Låt oss guida dig i bokdjungeln

Så lite tid, så många böcker! Ibland behövs lite hjälp för att hitta till de riktigt stora bokupplevelserna. Här tipsar vi på förlaget genom att dela upp vår utgivning i olika kategorier. Längtar du efter en gripande relationsroman, en intressant biografi eller en smart handbok? Här finns något för alla!

Varmhjärtade romaner

Vi guidar

Violeta

av Isabel Allende 2022
En av Latinamerikas bästa berättare är tillbaka med en läsupplevelse i världsklass. Familjen, kärleken och barnen står i fokus i denna färgsprakande och mustiga historia fylld av vemod och livsvisdom. Isabel Allende tar avstamp i pandemins tid. Året är 1920, flickan Violeta ser dagens ljus i den chilenska överklassfamiljen del Valle och spanska sjukan skördar liv världen över. Hundra år senare ligger Violeta på sin dödsbädd och ännu en pandemi drar över jorden. Romanen är skriven i form av ett långt brev från Violeta till barnbarnet Camilo, ett ömsint avsked där hon skriver fram såväl sin egen som landets dramatiska historia. Familjen del Valle drabbas hårt av pandemin och den efterföljande ekonomiska krisen. De tvingas lämna storstaden och flytta söderut. Efter faderns självmord lyckas Violeta och hennes äldste bror rida ut familjens ekonomiska kris. Hon ingår ett ”ekonomiskt smart” äktenskap med en framgångsrik tysk. Men efter bara några år möter hon passionen i en stilig och farlig äventyrare. Skandalen är ett faktum och Violeta får känna av hur olika spelreglerna för män och kvinnor ser ut. Tillbaka i Santiago får hon börja om på nytt och försörja sig och de båda barnen, eftersom hennes passionerade älskare visar sig vara mer intresserad av sprit, hästar och skumraskaffärer än av familjeliv. Allende berättar inlevelsefullt om Violetas vedermödor som kvinna. Hon får uppleva den stora jordbävningen 1960, militärkuppen 1973 och Chiles mödosamma väg tillbaka till demokrati. Men det hårdaste slaget blir förlusten av dottern, som dör av en överdos, och lämnar en nyfödd son efter sig. Violeta tar sig an pojken, Camilo, som hon uppfostrar som sin egen son. Det långa brev som utgör romanen är Violetas försök att förklara varför livet blev som det blev och hur det kunde gå så illa för Camilos mamma. Berättelsen är också en sorgesång över ett förlorat barn, och om kampen mot skuldkänslorna över att inte ha kunnat rädda sitt eget barn. Violeta är en storartad berättelse som påminner oss om vad stor litteratur kan vara. Isabel Allende bjuder på en äkta läsfest!

Morgondagens post till Vidhäll

av Solja Krapu-Kallio 2021
Trettioettåriga Iris jobbar på postsorteringskontoret i norrländska Vännäs. I tio år har hon som lantbrevbärare lärt känna alla längs sin rutt. Här finns bland andra trevliga markägarna Margit och Bertil Hägglund, den excentriska och utsvävande nagelskulptrisen Desire och ensamvargen Egon Rask. Men Iris är inte bara lantbrevbärare. Hon är också medium. Medan hon åker runt och levererar sin post extraknäcker hon som Tamara på telefontjänsten ”Tamaras framtidslinje”. En mycket hemlig sidoverksamhet som bara hon och nagelskulptrisen Desire känner till. Så en dag visar det sig att en av dem som ringer till Tamara också är en av hennes postkunder. Snart har Iris blandat ihop sina roller och styr medvetet händelserna genom sina spådomar. Allt slutar givetvis i dramatik och kaos, men får Iris att inse vad som är rätt och viktigt för henne i livet.

Den sista sommaren

av Gianfranco Calligarich 2020
Rom 1970-tal. Leo, en ung man från Milano kommer till staden för att söka arbete, men framför allt för att leva det ljuva livet. Han går från jobb till jobb utan några som helst ambitioner. Det blir en sommar fylld av festande, men också präglad av kärleken till den ouppnåeliga och gifta Adrianna. Med en finstämd och återhållen prosa, tecknar Calligarich med bara några lätta penseldrag en stad och dess människor och beskriver en mans ensamhet mitt i det pulserande myllret.

Call me by your name

av André Aciman 2019
Sjuttonårige Elio Perlman bor med sina föräldrar i ett stort hus i Toscana. Elios pappa är forskare i lingvistik och varje somma tar han dit en doktorand under sex veckor. Sommarens doktorand heter Oliver, en charmig och rättfram amerikan i 30-årsåldern. Elio tycker först att Oliver verkar ytlig, onåbar och lite väl självsäker. Men attraktionen mellan Elio och Oliver växer på avstånd och efter några tafatta försök till kontakt tar en laddad men lågintensiv kärleksaffär sin början.

Hamilton Beach

av Linda Olsson 2020
Helga drar sakta igen dörren till det hus hon bott i de senaste sju åren. Men innan hon lämnar huset för gott måste hon tillbaka till Hamilton Beach en sista gång. Hon vill ta farväl av den plats som hjälpt henne att överleva den överrumplande häftiga kärlek hon mötte i Paris åtta år tidigare. En kärlek som fick omvälvande konsekvenser i hennes liv. Ett älskat barn, ett lyckligt familjeliv i det lilla huset vid stranden och så en katastrof som slog sönder den nya idylliska tillvaron. Hamilton Beach visade sig bli en förlåtande plats utan krav. Hon har gått dit varje dag i nästan sju år. Men så mötte hon Wills, som hjälpte henne att fatta ett livsavgörande beslut.

Hitta mig

av André Aciman 2021
Tjugofem år har gått sedan vi i Call me by your name mötte Elio och hans familj på den italienska Rivieran. I bokens öppning träffar vi Elios nu frånskilde far Samuel på ett tåg mot Rom. Bredvid honom i kupén sitter en ung kvinna. De börjar prata. Några timmar senare är de älskande och lovar varandra att aldrig skiljas. Elio bor i Paris och är konsertpianist. Efter en föreställning möter han den dubbelt så gamle Michael, och de inleder en passionerad kärlekshistoria. Men inom Elio lever minnet kvar av den första kärleken, mötet med amerikanen Oliver den där varma och vibrerande sommaren för tjugofem år sedan. Oliver, som reste tillbaka till USA och bildade familj. Nu är Oliver skild, barnen är utflugna och han funderar på att återvända till Europa.

Att läsa är att resa

Böcker som tar oss med på stora yttre och inre äventyr

Aktrisen

av Anne Enright 2022
Katherine O’Dell är en irländsk teaterlegend. Varje ögonblick av hennes liv är som en föreställning, med dottern Norah som åskådare. Men med ålder, alkohol och avtagande berömmelse förlorar Katherine kontakten med verkligheten. Fylld av stolthet och vrede begår hon ett brott. Snart blir rollerna ombytta och Norah förvandlas till sin mors beskyddare, skötare och lagliga företrädare. Medan Norah upptäcker moderns mörka hemligheter upptäcker hon också sina egna. Insiktsfullt och djupt berörande. Berättad med en underfundig humor och mästerlig dialog. ”A critique, a confession, a love letter and another brilliant novel from Anne Enright.” Ron Charles, Washington Post

Vägskäl

av Jonathan Franzen 2022
En av USA:s skönlitterära giganter är aktuell med en fristående första del i en kommande trilogi. Vi dras raskt in i svenskättlingarna Hildebrandts hiskeliga familjesaga. Familjefadern är den veke och självcentrerade prästen som försöker parera sin psykiskt instabila och geniförklarade hustru. Deras fyra barn driver den dramatiska historien framåt. Medan Vietnamkriget rasar, och deras land plågas av motsättningar, pendlar de mellan syskonkärlek och upprivande rivalitet. Och deras livsöden kastas mellan lyckorus, förtvivlan och svek. Med elegant lätthet och mästerlig berättarkonst får Jonathan Franzen oss att förstå våra mörkaste drivkrafter, vår egen tid och historiens gång.

Att vara man

av Nicole Krauss 2022
Tänkvärt, intelligent och fyndigt om hur det är att bli man idag. Med stort mod och psykologisk skärpa undersöker Nicole Krauss spänningar som sedan urminnes tider finns mellan män och kvinnor. Historierna är samtida och rör sig mellan Schweiz, Japan, New York, Tel Aviv, Los Angeles och Sydamerika. Att vara man skildrar fäder, älskare, vänner, barn och även en återfunnen borttappad make som visar sig egentligen aldrig ha varit en make. Sättet som historierna speglar varandra gör att boken läses som en roman. Vi påminns om olika stadier i våra liv: åldrande föräldrar, nyfödda barn, en ung kvinnans mognad och hennes nyfunna vilda sexlust. Generationsklyftor och oväntade starka band som uppstår när vi minst anar det. Att vara man visar vilka starka krafter som driver den mänskliga existensen: sex, makt, våld, passion, självinsikt och åldrande. Vi känner igen oss i dessa gripande och briljanta historier som avslöjar mänskliga svagheter och styrkor. ”Superb.” New York Times Book Review ”one of our most formidable talents in fiction.” Esquire

Memoarer, biografier och berättelser från verkligheten

Vi guidar

Mitt liv utan dig

av Betlehem Isaak 2021
Sent 1990-tal. Betlehem är fyra år och bor med sin mamma, pappa och två syskon i Asmara, Eritrea. Här finns många vänner, farfars delikatessbutik och ett hus fullt av värme, böcker och viktiga papper. Betlehems pappa Dawit är journalist och arbetar på Setit, landets största oberoende tidning. Ett krig trappas upp mellan Etiopien och Eritrea. Situationen blir allt mer spänd och Betlehems föräldrar bestämmer sig för att lämna landet. Familjen hamnar i Biskopsgården, Göteborg. Här får Dawit jobb som städare och mamma Sofia är mest hemma och är ledsen med Betlehem och hennes syster Danait. I skolan retas de andra barnen och frågar om Betlehem och hennes bror Yoran bott i en koja i Afrika. Dawit vill åka tillbaka till Eritrea, men Betlehems mamma säger nej. Ändå reser han. Familjen kommer efter, i hopp om en ny framtid. Men det dröjer inte länge förrän Dawit arresteras av polis och försvinner. Familjen tvingas återvända till Sverige, denna gång utan pappa. Här börjar ett nytt kapitel i skuggan av Dawit, som än idag sitter fängslad i Eritrea.

Pojkarna i klostret

av Sofia Nyblom 2022
”Kremsmünster. Det var namnet på klostret i Österrike dit min farfar skickades 1913 för att studera. Som barn smakade jag ofta på ordet utan att förstå vad det stod för. Det klingade både märkvärdigt och intetsägande, och hade en smak av något dolt och en smula bittert. Det skulle dröja innan jag förstod vad namnet gömde.” ur Pojkarna i klostret Det här är historien om bröderna Peder och Staffan, och deras sex år långa vistelse på klostret Kremsmünster i en tid då Europa stod i brand. Berättelsen utgår från författarens farfar, som tillsammans med sin bror skickades från Stockholm till en österrikisk klosterskola när de var 10 respektive 11 år gamla. När första världskriget bryter ut blir pojkarna fast i Österrike. Samtidigt som terror och övergrepp dominerar livet i klostret, så ger sig deras klasskamrater iväg för att dö för fosterlandet. Först våren 1919 tar sig bröderna hem genom ett Europa som härjas av revolution, svält och en pandemi: spanska sjukan. Bröderna finner och förlorar både kärleken och hoppet under åren i klostret. Välberättad och gripande om kärlekens offer och tystnadens pris.

Osynligt sjuk

av Karin Alvtegen & Karin Thunberg 2020
  Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes gripande historia berättas här av den prisbelönade journalisten och författaren Karin Thunberg. Karin Alvtegen beskriver hur det är att leva i ”skuggan av det verkliga livet”, sorgen, men också hur hon funnit nya ljuspunkter när hon väl accepterat att livet förändrats. Generöst och med värme berättar hon om sina nya vänner på nätet och hur nära relationer har förstärkts. Om hunden Selma och det lilla livets små njutningar. Och om hatkärleken till sin rullstol, som förvandlats från fiende till en möjliggörande vän.

Sorgen

av Musse Hasselvall 2021
Sorgen – Smärta är vekhet som lämnar kroppen baseras på en serie inlägg i sociala medier som programledaren och den fd kampsportaren Musse Hasselvall började skriva kort efter att hans flickvän lämnat honom. Några år tidigare hade Musses pappa tagit sitt liv. Dessa två händelser utlöser en våg av sorg så intensiv att den stora krisen blir oundviklig. Men mitt i all smärta tvingas Musse att få syn på sig själv. Han ser den destruktiva relationen till sin pappa och börjar förstå hur den påverkat vem han varit i sina nära relationer.

Bögtjejen

av Aleksa Lundberg 2019
När Aleksa är fyra år gammal blir hon av en brysk hand hänvisad till gruppen med killar på förskolan. Aleksa, som då betraktas som pojke, vill helst vara med tjejerna. Hemma finns en omtänksam mamma som försöker förstå varför Aleksa vill klä sig i prinsessklänning, och en tungsint pappa som oroar sig för att sonen är bög. Men där finns också farmor som ger Aleksa en videokassett med drag-artisten Christer Lindarw på. En kassett som Aleksa kommer att titta på om och om igen.

Hit med flaskan!

av Emma Knyckare 2019
När Emma Knyckare upptäcker att hon är gravid firar hon med en sista snusprilla och sedan förändras livet för alltid. Här tar hon oss med på sin lika panikslagna som fantastiska resa in i mammalivet. Med drastisk humor skildrar hon graviditetens vedermödor och glädjeämnen. Från att svälla upp och se ut som Jabba the Hutt i Star Wars och inte längre få plats på spinningcykeln, till att för första gången höra sin bebis hjärtljud och slutligen få möta lilla Maggan.

Ester och Ruzia – Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

av Masha Gessen 2018
1930-tal. Krig och förföljelse råder i Europa och två judiska kvinnor kämpar för sin överlevnad. Den ena är polskan Ester, som kommer från en stad där hela den judiska befolkningen har skickats till getton och till Hitlers koncentrationsläger. Den andra är Ruzia, en ryskfödd intellektuell, som tvingats underkasta sig Stalins regim. De båda kvinnorna möts i Moskva och blir vänner för livet. Men de blir också släkt när deras barn gifter sig med varandra.

Just kids

av Patti Smith 2011
Det var sommaren då Coltrane dog. Sommaren då Jimi Hendrix satte eld på sin gitarr och Kina sprängde en vätebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. Världen stod på tröskeln till en ny tid. Det var kärlekens sommar. Det var sommaren som förändrade mitt liv. Det var sommaren då jag mötte Robert. Patti Smith är poet, konstnär och musiker. Hennes efterlängtade självbiografi, Just kids, är en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Det är också en innerlig kärleksförklaring till hennes älskade vän, Robert Mapplethorpe. Den heta sommaren 1967 lämnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lärarutbildning och tar sig till äventyret i New York. Hon är tjugo år gammal och har tröttnat på hemstadens inskränkthet. Hon vill få nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorp. De två blir ett par och lever tillsammans i många år. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfär som sjuder av kreativitet och liv. Båda får de inspiration att utvecklas, och båda kommer de med tiden att nå stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

När jag inte hade nåt

av Ison Glasgow 2021
En gripande uppväxtskildring och en fantastisk berättelse om utanförskap, utsatthet och det starka bandet mellan en mor och en son som söker sin plats i en rotlös tillvaro. New Yorks larmande gator i mitten på 1980-talet. Ison Glasgow är fem år och bor med sin mamma och mormor i stadsdelen Queens. Här har droger och våld alltmer tagit över. Ingen plats för ett barn, tycker hans mamma och flyttar med sin son till Sverige för ett nytt och bättre liv.

Bästsäljare och Brombergs-klassiker

Vi guidar

Shantaram

av Gregory David Roberts 2014
I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med maffialedaren Abdel Khader Khan till Afghanistan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.

Guernseys litteratur och potatisskalspajsällskap

av Mary Ann Shaffer 2019
Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare.Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv.

Just kids

av Patti Smith 2011
Det var sommaren då Coltrane dog. Sommaren då Jimi Hendrix satte eld på sin gitarr och Kina sprängde en vätebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. Världen stod på tröskeln till en ny tid. Det var kärlekens sommar. Det var sommaren som förändrade mitt liv. Det var sommaren då jag mötte Robert. Patti Smith är poet, konstnär och musiker. Hennes efterlängtade självbiografi, Just kids, är en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Det är också en innerlig kärleksförklaring till hennes älskade vän, Robert Mapplethorpe. Den heta sommaren 1967 lämnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lärarutbildning och tar sig till äventyret i New York. Hon är tjugo år gammal och har tröttnat på hemstadens inskränkthet. Hon vill få nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorp. De två blir ett par och lever tillsammans i många år. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfär som sjuder av kreativitet och liv. Båda får de inspiration att utvecklas, och båda kommer de med tiden att nå stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

Gomorra

av Roberto Saviano 2008
Jag är född i Camorraland, på platsen med flest mord i Europa, i det område där grymhet och affärer går hand i hand, där ingenting har något värde om det inte genererar makt. Ingen annan kriminell organisation i Europa har så många mord på sitt samvete som Camorran i Neapel, som är betydligt våldsammare, mäktigare och mer utbredd än den sicilianska maffian. Roberto Saviano har på sin vespa åkt runt i regionen och samlat fakta från alla som vågat berätta. Han har fått inblick i ett ekonomiskt imperium, en värld där makt och pengar är allt, där man tar till alla medel för att vinna. Han har träffat tonårspojkar som inget hellre vill än att bli medlemmar i Camorran. Han har sett hur människor blivit mutade, misshandlade och dödade. För att ytterligare komma organisationen in på livet har han infiltrerat arbetsplatser där camorran styr.

Kanada

av Richard Ford 2013
Richard Ford tar oss med till amerikanska Montana och de kanadensiska prärietrakterna kring Saskatchewan. Året är 1956 och valkampanjen mellan presidentkandidaterna Nixon och Kennedy pågår för fullt. Ett flertal händelser leder fram till att makarna Parsons genomför ett bankrån. I centrum för boken står deras barn, tvillingarna Dell och Berner. Bankrånet är bara början på en resa som bland annat kommer att innehålla tre mord, och mystiska transporter av stulet kött inom armén.

I skuggan av ett brott

av Helena Henschen 2010
Jag har skrivit om fem döda personer, en berättelse om mord men också om livssmärta. Till sist blev det nödvändigt för mig att skriva eftersom jag växte upp i skuggan av ett brott som kom att påverka de efterlevande i flera generationer. I skuggan av ett brott bygger på en verklig händelse som ägde rum den 7 mars 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och denna dag förlorade hon sin familj i det som sedan gick till svensk kriminalhistoria som de sydowska morden . Det inträffade innehöll allt som en riktigt stor skandal ska innehålla: kända personer, ung, bråd död och gastkramande detaljer. Tidningsskriverierna fick en genomslagskraft som kan liknas vid morden på Olof Palme och Anna Lindh, och få brott i Sverige har blivit föremål för samma uppmärksamhet.

Våra bästa fackböcker

Vi guidar

Att överleva envälde

av Masha Gessen 2021
Redan 48 tim efter att Trump segrat i det amerikanska valet 2016 hade Masha Gessens essä Autocracy: Rules for Survival blivit viral. Den lästes och diskuterades av alla som försökte förstå vad som hänt. Som rysk-amerikansk journalist, länge verksam i det allt mer totalitära Ryssland har Masha Gessen utvecklat ett närmast sjätte sinne för tecken på maktmissbruk och autokrati. Tecken som är uppenbara hos Putin, men som hen menar är omisskännliga också hos Trump. Här skildrar Gessen den ödesdigra väg som USA slagit in på under hans presidentskap. Det är inte bara mediernas alltmer kringskurna roll och de försvagade samhällsinstitutionerna som visar tecken på en allvarlig utveckling, det går inte heller att bortse från hur landet på bara några år har förändrats på djupet. Från att ha identifierat sig som en nation byggd på – och av immigranter, ropar nu många i landet på stängda gränser och höga murar. I Att överleva envälde uppmanar Masha Gessen oss att vara uppmärksamma på och hålla emot varje tecken till autokrati – och göra det innan det är för sent.

Tid för tillit och trygghet

av Åke Åkesson & Bodil Jönsson 2020
I drygt två decennier har Bodil Jönsson satt ord på och resonerat kring vår upplevelse av tid, och då framför allt vår känsla av att den inte räcker till. Hur vi ständigt är stressade och frustrerade. Hur vi njuter så lite, trots att vi satsar så mycket på välbefinnande. Och hur vi hinner så lite, trots att vi gör så mycket. Hur vår oro, vilsenhet och villrådighet, ständigt växer. Men vad handlar dessa känslor om egentligen? Författarna menar att vi måste inse att tillvaron inte består av ett enda NU, att de käcka uppmaningarna ”lev i nuet” och ”Carpe Diem” snarare stressar än inspirerar. Tiden bjuder på ständigt nya ”nu”. Tiden räcker visst till!

Livets små njutningar

av Sigge Eklund 2021
Sedan två år tillbaka bor författaren och podcastaren Sigge Eklund med sin familj i Los Angeles. Närheten till naturen och havet har skärpt hans blick, och nu har han skrivit en bok om hur han lärt sig vara närvarande i nuet. I Livets små njutningar strosar han runt i vardagen, stannar upp och låter sig förföras av dofter och smaker, av oväntade möten och ögonblick av klarsyn. Även om världen idag kan te sig komplicerad kan vi alla fortfarande unna oss det han benämner som lågintensiv lycka. Boken blir därmed en hyllningsskrift till alla de små stunder som så enkelt går oss förbi om vi inte lär oss njuta av dem. Magin i att leva finns överallt omkring oss, om vi bara förmår uppskatta den. I en sovkupé, på en cykeltur, i skumbadet, under en markis när det regnar. Eller i sängen, när du somnar med en hund. Suggestivt, knivskarpt och med en stark närvarokänsla bjuder Sigge Eklund in oss i sin vardag och manar oss att stanna upp och återupptäcka de små njutningar våra liv faktiskt är fyllda av.

Väninnekören

av Åsa Beckman 2019
Varför är det oftast kvinnor som ställer frågor i samtal? Varför är det en triumf för äldre män att ha unga kvinnor? Och varför har vår tid så svårt med äldre kvinnors kroppar? Åsa Beckman är en av samtidens mest uppskattade och lästa krönikörer. Med skarp och varm blick fångar hon allt det osynliga som pågår mellan män och kvinnor i vardagen där mycket av livet levs. Väninnekören -Om livet bland kvinnor och män är illustrerad av Stina Wirsén.

Längs spåret

av Anders Falkirk 2020
Svemester, hemester, staycation – ord som för bara några år sedan nästan inte existerade, men som nu de flesta är bekanta med. I samband med den ökande önskan och behovet av att resa klimatsmart, riktar nu alltfler blickarna mot nya och klimatsmarta resmål när sommarens semester ska planeras. Varför inte stanna hemma i och upptäcka Sverige. Och varför inte ta tåget? Sveriges avlånga land har ett väl utbyggt spårnät och här finns många smultronställen för alla att upptäcka eller besöka på nytt.

Man

av Calle Brunell 2019
Fördämningarna brast när uppropet #metoo drog in över Sverige hösten 2017. Tusentals kvinnor vittnade om övergrepp, våld och hot. För många kvinnor kom kraften i uppropet inte som någon överraskning. Men många män var helt oförberedda på den starka strömmen av berättelser. Nu fick det sexuella våldet ett ansikte; flickvännens, dotterns, mammans, den nära vännens. De började fråga sig: Vad har jag för ansvar som man? Hur kan jag bidra till förändring?

Osynligt sjuk

av Karin Alvtegen & Karin Thunberg 2020
  Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes gripande historia berättas här av den prisbelönade journalisten och författaren Karin Thunberg. Karin Alvtegen beskriver hur det är att leva i ”skuggan av det verkliga livet”, sorgen, men också hur hon funnit nya ljuspunkter när hon väl accepterat att livet förändrats. Generöst och med värme berättar hon om sina nya vänner på nätet och hur nära relationer har förstärkts. Om hunden Selma och det lilla livets små njutningar. Och om hatkärleken till sin rullstol, som förvandlats från fiende till en möjliggörande vän.

Hit med flaskan!

av Emma Knyckare 2019
När Emma Knyckare upptäcker att hon är gravid firar hon med en sista snusprilla och sedan förändras livet för alltid. Här tar hon oss med på sin lika panikslagna som fantastiska resa in i mammalivet. Med drastisk humor skildrar hon graviditetens vedermödor och glädjeämnen. Från att svälla upp och se ut som Jabba the Hutt i Star Wars och inte längre få plats på spinningcykeln, till att för första gången höra sin bebis hjärtljud och slutligen få möta lilla Maggan.

Lust

av Esther Perel 2018
Esther Perel skriver om det som tycks vara ett av vår tids vanligaste relationsproblem: sex. Eller snarare: bristen på sex. Bokens fallbeskrivningar och resonemangen kring dem visar olika förhållanden – gamla, unga, homo- och heteropar, gifta, sambor, par med eller utan barn där paret av olika anledningar inte längre har sex med varandra. De vill fortsätta sitt liv tillsammans, de vill inte göra slut och gå vidare med någon annan partner. Det de vill är att återupptäcka lusten till varandra. Det finns inga enkla lösningar och inte heller ett svar som passar alla. Ett återkommande mönster syns dock, nämligen att man i ett parförhållande kan komma varandra för nära, så att den sexuella spänningen försvagas när inga okända sfärer längre finns. Man vet allt om varandra och har inget eget utrymme kvar. Syret tar slut, sexlusten slumrar in. Genom att belysa detta specifika problem inom parförhållanden och visa olika vägar att hantera det ger författaren olika förslag och möjligheter i denna insiktsfulla och läsvärda bok.

Bok som blivit film som blivit bok

Vi guidar

Guernseys litteratur och potatisskalspajsällskap

av Mary Ann Shaffer 2019
Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare.Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv.

Gomorra

av Roberto Saviano 2008
Jag är född i Camorraland, på platsen med flest mord i Europa, i det område där grymhet och affärer går hand i hand, där ingenting har något värde om det inte genererar makt. Ingen annan kriminell organisation i Europa har så många mord på sitt samvete som Camorran i Neapel, som är betydligt våldsammare, mäktigare och mer utbredd än den sicilianska maffian. Roberto Saviano har på sin vespa åkt runt i regionen och samlat fakta från alla som vågat berätta. Han har fått inblick i ett ekonomiskt imperium, en värld där makt och pengar är allt, där man tar till alla medel för att vinna. Han har träffat tonårspojkar som inget hellre vill än att bli medlemmar i Camorran. Han har sett hur människor blivit mutade, misshandlade och dödade. För att ytterligare komma organisationen in på livet har han infiltrerat arbetsplatser där camorran styr.

Domaren

av Ian McEwan 2018
Fiona Maye är hovrättsdomare specialiserad på familjerättsfrågor och dömer i fall där man måste prioritera mellan barns välfärd och religiösa fri- och rättigheter. Hennes professionella framgångar förmörkas dock av att hennes barnlösa äktenskap håller på att gå i kras. Fionas man har bett henne att överväga ett öppet äktenskap och har efter flera uppslitande bråk flyttat ut ur deras hem. Fiona flyr in i sitt arbete och fördjupar sig i ett svårt fall där ett sjukhus vill ha hennes tillstånd att genomföra en livsavgörande blodtransfusion som en ung man vägrar eftersom han är ett Jehovas vittne. Mötet med ynglingen utlöser en händelsekedja där Fiona tvingas välja mellan liv och död och samtidigt fundera kring sina egna prioriteringar i livet.

Så har jag det nu

av Meg Rosoff 2020
15-åriga Daisy skickas till England för att tillbringa sommaren med sina kusiner som hon aldrig träffat. Som kontrast till sitt eget liv mitt i New York bor kusinerna i ett stort hus på landet. Daisy har aldrig mött några som är som de. Speciellt inte Edmond som på något underligt vis tycks kunna läsa hennes tankar. Ute i världen är det politiskt oroligt. Det talas om ett förestående krig och moster Penn som är engagerad i frågan måste åka iväg.

Böcker på djuriskt tema

Vi guidar

Aftonflykter

av Helen Macdonald 2022
”Djur finns inte för att lära oss saker, men det är vad de alltid gjort. Men allra mest lär de oss vad vi vet om oss själva.” Helen Macdonald har erövrat världen med sin originella H som i hök, en gripande berättelse om en ung kvinna som tillbringar ett år i skogen tillsammans med en hök. Boken har belönats med många priser och blivit en bästsäljare världen över. I Aftonflykter skildrar Helen Macdonald djurens och människans skilda världar. Vi blir påminda om att vi är långt ifrån ensamma på vår planet; naturen är en oerhört rik värld, som vi knappt vet något om. Aftonflykter är en inspirerande bok om hur vi med djurens hjälp kan förstå mer om oss själva. Gripande och rakt, personligt och politiskt, visar Helen Macdonald att hon är en av världens bästa naturskildrare idag. En lättillgänglig och välskriven bok med drabbande aktualitet. ”En av de märkvärdigaste böcker jag har läst.” Ingalill Mosander om H som i hök, Go’kväll, SVT

H som i hök

av Helen Macdonald 2022
Unik och fascinerande självbiografi om att sörja en bortgången far och att  försonas med döden genom att tämja en av naturens mest okuvliga skapelser, duvhöken. Det är en djupt känslomässig berättelse om djur och människa, ensamhet och gemenskap, civilisation och vildmark, liv och död. Helen Macdonald är i fyrtioårsåldern när hennes älskade far plötsligt dör. Redan när hon var liten flicka introducerade han henne för den fascinerande falkenerarkonsten och detta speciella intresse har alltid varit ett starkt band mellan dem.

Nortons filosofiska memoarer

av Håkan Nesser 2017
Norton är en av Sveriges mest beresta hundar. Han har jagat bollar i Central Park, tiggt köttbullar i Stockholm, spanat på tikar i Kensington Gardens och räddat en kvinna i nöd på Gotland. Allt under överseende av husse Håkan Nesser. Tillsammans fick de elva år tillsammans av äventyr och vänskap. Här berättar hunden, och tillika filosofen, Norton om sina talrika resor, sina bästa livsnjutartips och insikter han fått av att leva med oss tvåbenta.