Det lilla förlaget med de stora författarna

Nya i Sverige - början på ett äventyr

Brombergs Bokförlag bildades 1975 av Adam Bromberg och Dorotea Bromberg. Familjen kom till Sverige 1970 som polsk-judiska immigranter på flykt undan antisemitisk förföljelse i Polen. I Polen hade Adam ägnat hela sitt yrkesliv åt bokförläggeri. Efter andra världskriget startade han flera polska bokförlag, däribland det stora universitetsförlaget PWN, där han var förlagschef i tolv år.

Efter några år i Sverige sökte sig Adam åter till böckernas värld. När det visade sig vara omöjligt för honom att få anställning inom den svenska bokbranschen väcktes drömmen om ett eget svenskt förlag. Med familjens blygsamma tillgångar som enda säkerhet fick Adam Bromberg tillsammans med dottern Dorotea en banklån som räckte till att producera en bok. Drömmen blev verklighet när den första boken utkom 1976. Författare till boken När Kina vaknar kommer världen att darra, en skildring av det på 1970-talet okända Kina, var fransmannen Alain Peyrefitte. Denna första bok visade sig bli en tillräcklig ekonomisk framgång för att Brombergs skulle få ett nytt banklån och kunna fortsätta att ge ut böcker.

Nu började förlagets framtida inriktning ta form. Utgivningen skulle domineras av böcker som främst hade sitt ursprung i den östeuropeiska judiska kulturen, som var välbekant för Adam och Dorotea Bromberg, men som till stor del var helt okänd eller bortglömd i Sverige.

Nobelpristagarna

År 1978 fanns Isaac Bashevis Singer på höstens utgivningslista, en polsk författare av judisk härkomst. Hans Nobelpris kom som en total överraskning för det lilla förlaget som under sin dittills treåriga historia hade givit ut cirka femton titlar. Över en natt blev Singer en bästsäljande författare i Sverige. Och med honom upplevde hans lilla svenska bokförlag en lycka och kommersiell framgång utan motstycke. Isaac Bashevis Singer var en milstolpe i förlagets historia.

Nu fanns möjligheten att introducera nya författarskap, som snart visa sig få stor betydelse för förlagets framtid; bland dessa kan nämnas Umberto Eco, Bruce Chatwin, Susan Sontag, Anthony Burgess, Oliver Sacks, och Ivan Klima. Utgivningen av flera av dessa blev stora kommersiella framgångar. Ett sådant exempel är Rosens namn (1983) av Umberto Eco, som såldes i hundratusentals exemplar. En bok som följdes av en rad stora romaner som varit stora framgångar och lämnat starka avtryck.

År 1980 tilldelades ännu en av förlagets författare Nobelpriset, den polske poeten Czeslaw Milosz. Detta medförde att förlaget etablerades på den internationella marknaden, eftersom man hade världsrättigheterna till Milosz böcker. Därefter kände alla till det lilla svenska förlaget med de stora författarna.

År 1990 gick Nobelpriset till den mexikanske poeten Octavio Paz, en författare som utkommit på Brombergs sedan i början av 1980-talet.

Berättelser som överlever oss alla

Adam Bromberg gick bort 1993, efter arton år som svensk bokförläggare. Historien om hans liv finns nedtecknad av författaren Henrik Grynberg i Historien om Adam Bromberg (2000). Och år 2003 var det dags igen: ännu en av förlagets författare belönades med Nobelpriset. Denna gång gick det till sydafrikanen J.M. Coetzee som funnits på förlagets lista sedan 1982 med nio titlar utgivna på svenska.

Brombergs Bokförlag fortsätter att ge ut skönlitteratur i världsklass. I januari 2023 tog Dorotea Brombergs dotter Casia Bromberg över och är därmed den tredje generationen Brombergs som driver familjeföretaget vidare. Förlaget är sedan oktober 2020 en del av Norstedts förlagsgrupp, och ger ut ca 12 böcker årligen. Utgivningen består i huvudsak av översatt skönlitteratur. Författarna kommer från många olika språkområden och kulturer. Men oavsett var författarna kommer ifrån så håller man fast vid sina ursprungliga föresatser: Att ge ut viktiga böcker som lever länge, starka berättelser som överlever oss alla.

Några namn på vår lista

Hernan Diaz

Bret Easton Ellis

Shehan Karunatilaka

Dani Shapiro

Eleanor Catton

Alice Elliott Dark

J.M Coetzee

Umberto Eco

Anne Enright

Richard Ford

Jonathan Franzen

Masha Gessen

Isabel Allende

Nicole Krauss

Jhumpa Lahiri

Ian McEwan

Arundhati Roy

Patti Smith