Rött minne – Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution

av Tania Branigan 2023
I Rött minne – Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution lyfter Tania Branigan fram aldrig tidigare hörda berättelser från individer som överlevt Maos decennium av galenskap, och låter dessa spränga genom fyrtio år av tystnad. Resultatet blir ett unikt undersökande av Kulturrevolutionen som berättar om hur den forstätter forma och påverka dagens Kina.   En 13-årig vakt från det röda gardet njuter av det stora äventyret och kämpar med sin inre tvivel. En tystad kompositör som står inför döden bestämmer sig för att försöka fånga kaoset i sitt skapande. En idealistisk student blir ’likmästare’. Mer än femtio år senare går Kulturrevolutionen som ett djupt ärr genom hjärtat av det kinesiska samhället, och genom dess medborgarnas själar.   Stationerad i Peking för The Guardian, insåg journalisten Tania Branigan att detta brutala och turbulenta decennium fortsätter att driva och forma Kina till denna dag. Återkommande förtryck och personliga trauman har lett till en nationell minnesförlust; ärret existerar, för det mesta, i form av en starkt närvarande frånvaro.   Rött minne utforskar berättelserna om dem som drivs av rädsla att konfrontera eran – eller längtar tillbaka. Vad händer med ett samhälle där man inte längre kan lita på dem närmast sig? Vad händer med nuet när det förflutna begravs, utnyttjas eller helt har ritats om? Och hur lever man med sig själv, när det värsta är över?

Guldkorn

av Bodil Jönsson 2022
Bodil Jönsson blev vän med svenska folket i och med TV-programmet ”Fråga Lund” där hon svarade på kluriga frågor om fysik. Inte långt senare utkom hennes ”Tio tankar om tid”. En bok som blev en enorm succé och sålde i mer än 650 000 exemplar. Utöver sin vetenskapliga produktion har hon skrivit ett tiotal böcker som vänder sig till den breda läsekretsen, på teman som samtid, stress och arbete. Hon har kommit att bli en av våra mest folkkära föreläsare, upplysare och författare.  

Att överleva envälde

av Masha Gessen 2021
Redan 48 tim efter att Trump segrat i det amerikanska valet 2016 hade Masha Gessens essä Autocracy: Rules for Survival blivit viral. Den lästes och diskuterades av alla som försökte förstå vad som hänt. Som rysk-amerikansk journalist, länge verksam i det allt mer totalitära Ryssland har Masha Gessen utvecklat ett närmast sjätte sinne för tecken på maktmissbruk och autokrati. Tecken som är uppenbara hos Putin, men som hen menar är omisskännliga också hos Trump. Här skildrar Gessen den ödesdigra väg som USA slagit in på under hans presidentskap. Det är inte bara mediernas alltmer kringskurna roll och de försvagade samhällsinstitutionerna som visar tecken på en allvarlig utveckling, det går inte heller att bortse från hur landet på bara några år har förändrats på djupet. Från att ha identifierat sig som en nation byggd på – och av immigranter, ropar nu många i landet på stängda gränser och höga murar. I Att överleva envälde uppmanar Masha Gessen oss att vara uppmärksamma på och hålla emot varje tecken till autokrati – och göra det innan det är för sent.

Tid för tillit och trygghet

av Åke Åkesson & Bodil Jönsson 2020
I drygt två decennier har Bodil Jönsson satt ord på och resonerat kring vår upplevelse av tid, och då framför allt vår känsla av att den inte räcker till. Hur vi ständigt är stressade och frustrerade. Hur vi njuter så lite, trots att vi satsar så mycket på välbefinnande. Och hur vi hinner så lite, trots att vi gör så mycket. Hur vår oro, vilsenhet och villrådighet, ständigt växer. Men vad handlar dessa känslor om egentligen? Författarna menar att vi måste inse att tillvaron inte består av ett enda NU, att de käcka uppmaningarna ”lev i nuet” och ”Carpe Diem” snarare stressar än inspirerar. Tiden bjuder på ständigt nya ”nu”. Tiden räcker visst till!

Längs spåret

av Anders Falkirk 2020
Svemester, hemester, staycation – ord som för bara några år sedan nästan inte existerade, men som nu de flesta är bekanta med. I samband med den ökande önskan och behovet av att resa klimatsmart, riktar nu alltfler blickarna mot nya och klimatsmarta resmål när sommarens semester ska planeras. Varför inte stanna hemma i och upptäcka Sverige. Och varför inte ta tåget? Sveriges avlånga land har ett väl utbyggt spårnät och här finns många smultronställen för alla att upptäcka eller besöka på nytt.

Klarakvarteren

av Mats Hederos 2020
Den som har rört sig i Stockholm City de senaste åren har inte sällan fått hålla för öronen och ändra sin rutt för att komma fram. Här byggs och grävs det oavbrutet, särskilt i de gamla Klarakvarteren och i det beryktade området vid Brunkebergstorg. Vad är det egentligen som pågår? Ska det bara bli mer av samma gamla bankkolosser, eller väntar här något alldeles nytt? Mycket blev fel när Stockholm förvandlades till en modern metropol på 60- och 70-talen. Den omfattande rivningen av uppemot sjuhundra hus i Klarakvarteren har sedan varit som ett öppet sår som aldrig riktigt tillåtits läka. Men i dag pågår ett läkningsarbete med visionen att få området att leva och återfå sin gamla roll som myllrande samlingsplats.

Varför mår vi (fortfarande) så dåligt fast vi har det så bra?

av Nisse Simonson 2019
Tankens kraft är större än vi tror. Man kan faktiskt tänka sig lycklig genom att låta bli att tänka sig olycklig. Det är vetenskapligt bevisat att optimisten i genomsnitt lever hela sju och ett halvt år längre än pessimisten. Vår förmåga att känna glädje och tillförsikt beror i slutändan på hur vi tänker om våra liv. Både när lyckan ler och solen går i moln. Eftersom vår hjärna är plastisk, det vill säga förändringsbenägen ned till minsta hjärncell, påverkas den rent fysiskt av om vi tänker i dur eller i moll. Lyckas vi bryta gamla invanda negativa tankebanor kommer hjärnan sedan vilja välja det positiva tankespåret. Varför mår vi så dåligt när vi (fortfarande) har det så bra? är en uppdaterad nyutgåva av Nisse Simonsons omåttligt populära tankebok om lycka.

Sorgen

av Musse Hasselvall 2021
Sorgen – Smärta är vekhet som lämnar kroppen baseras på en serie inlägg i sociala medier som programledaren och den fd kampsportaren Musse Hasselvall började skriva kort efter att hans flickvän lämnat honom. Några år tidigare hade Musses pappa tagit sitt liv. Dessa två händelser utlöser en våg av sorg så intensiv att den stora krisen blir oundviklig. Men mitt i all smärta tvingas Musse att få syn på sig själv. Han ser den destruktiva relationen till sin pappa och börjar förstå hur den påverkat vem han varit i sina nära relationer.

Ordentliga människor

av Linda Skugge 2021
”I hela mitt liv har jag spelat och låtsats vara någon jag inte är. För att få vara med. Aldrig mer dessa lögner för att passa in. Jag ska i stället vara stolt för att jag aldrig missat tåget.” I denna självbekännande lovsång till ordentliga människor låter Linda Skugge oss veta hur det är att alltid behöva vänta på andra som kommer för sent, att behöva acceptera att andra sällan är klara med sina arbetsuppgifter i tid, och hur det känns att leva som ordentlig i en värld som hyllar motsatsen – den härliga och knasiga Pippi Långstrump-personen som spiller, tar det på volley och har noll koll på sina prylar.