Författarporträtt

Sara Paborn

Sara Paborns senaste roman Blybröllop (2017), kretsar dock kring bibliotekarien Irene Hussvig, som minst sagt har tröttnat på sin tråkiga man och bestämmer sig för drastiska åtgärder. Boken fick ett mycket varmt mottagande av läsare och kritikerkår.

Sara Paborn har tidigare arbetat som copywriter innan hon satsade på sin författarkarriär. Hon har bland annat skapat appen Poesi på G där välkända personer läser ur hennes diktsamling Vilken tur att vi träffades innan vi dog (2014, Orosdi Back).

Sara Paborn föddes 1972 i Sölvesborg. Hon fick sitt stora genombrott våren 2009 med romanen Släktfeber. Samma år var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Efter Släktfeber utkom Tuppen och havet, och sedan En eller annan väg. Saras berättelser handlar ofta om familjerelationer och hur komplexa dessa kan vara; svåra, jobbiga, omöjliga att göra sig fri från, men ändå underbara ibland, och så ofrånkomligt viktiga för oss.

Sagt om Blybröllop

...på ett sätt sällar sig ”Blybröllop” till de småroliga, lågintensivt dramatiska medelklasskildringar som svensk litteratur, tv-serier och biofilmer vimlar av just nu. De så igenkännbara typerna, paren, familjerna, gärna i en trygg småstads eller välmående förorts villaområde.
Med det är något med Sara Paborn, något annat. Hon inte bara kan berätta en historia – det kan många – utan hon flätar den mellan inre och yttre skeenden, mellan ungdomens förhoppningar och den annalkande ålderdomens bitterhet, på ett sätt som bygger berättelsen men aldrig linjärt. /.../ Kortare uttryckt: Sara Paborn är bättre än de flesta.
Niklas Wahllöf, Dagens Nyheter