Författarporträtt

Pelle Sandstrak

Pelle är en mycket anlitad föreläsare och ståuppare och belönades med talarpriset Årets ljus 2007.

Pelle Sandstrak föddes 1965 i Overhalla som ligger i nordvästra Norge. Han är författare till åtta pjäser samt kortprosa-samlingen "Nu är nog det värsta över" (1996), "Mr Tourette on tour" (2012) och "Mr Tourette och draken" (2016). Böckerna är självbiografiska och handlar om hans egna erfarenheter av att leva med Tourettes syndrom. "Mr Tourette och jag" har blivit till något av en klassiker och översatts till flera språk.

Senaste böcker

Mr Tourette on tour

av Pelle Sandstrak 2012
I sin självutlämnande bok Mr Tourette och jag (2008) gav Pelle Sandstrak oss en inblick i ett liv som sedan barndomen präglats av avancerade tvångsritualer och tics. Än värre blev vuxenlivet som när det var som mörkast bestod av hemlöshet, utanförskap och missbruk. Vändpunkten kom när han på radio fick höra talas om Tourettes syndrom. Han kände genast igen sig och förstod att det finns andra som han. Han beslöt sig för att söka hjälp.

Mr Tourette och draken

av Pelle Sandstrak 2016
Pelle Sandstrak ska precis genomgå en hjärnoperation på Karolinska sjukhuset i Stockholm för att äntligen bli av med de tvångshandlingar han lidit av hela livet. Men strax innan han blir nedsövd får Pelle ett av sina tics, han tar tag i kirurgens näsa och vrider om för att i nästa ögonblick göra en kullerbytta. Den store, välkände hjärnkirurgen – som är misstänkt lik John Cleese i Pelles ögon – ser en odefinierbar kreativitet hos sin svårt sjuke patient och beslutar sig för att vänta med operationen. Det blir Pelles räddning.

Sagt om Mr Tourette och draken

Pelle Sandstrak är en god och underhållande berättare som kan konsten att balansera på den knivskarpa udden mellan humor, glädje och bråddjupt allvar. En bok du absolut bör läsa i höst.
Västervikstidningen