Karin Alfredsson

Senaste bok: Klockan 21:37

Karin Alfredsson har varit chefredaktör för tidningen ”Journalisten” chef för SVT:s morgonprogram, programchef på SVT Nord i Umeå, samt gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet. Men framför allt är hon författare. Mycket av Karin Alfredssons skrivande har ägnats kvinnofrågan. Hennes första bok var reportageboken Den man älskar agar man?- 

Med den skönlitterära debuten 80 grader från Varmvattnet som Brombergs nu ger ut som pocketutgåva i ny fin kostym, inledde hon en serie spänningsromaner, som med läkaren Ellen Elg som huvudperson skildrar kvinnors förhållanden i världen. Den första delen, belönad med Svenska Deckarakademins debutantdiplom, har centrum i södra Afrika, medan Kvinnorna på 10:e våningen utspelar sig i HanoiKlockan 21:37 skildrar sexuellt förtryck och katolsk reaktion i Polen. Boken väckte stor debatt i Polen då den kom ut, medan den bara fanns utgiven på svenska, med anledning av sin kritik mot katolskt abortmotstånd.

 

Böckerna om Ellen Elg har översatts till danska, holländska, polska och isländska. 2017 kom romanen "Skrik tyst så inte grannarna hör" som utspelar sig i biståndsmiljö i Zambia. Deckaren "Sista färjan från Ystad" (2019) handlar om romansbedrägerier. De båda relationsromanerna "Vajlett och Rut" (2018) och "Roger och Rebecka" (2020) beskriver livet i en liten by i Västerbottens inland 1949-1951, en by där pingstförsamlingen styr och kärlek mellan två kvinnor måste hållas absolut hemlig. Under 2010-2012 arbetade Alfredsson med projektet Cause of Death: Woman, som är en journalistisk granskning av våld mot kvinnor i tio länder. Från 1 maj 2012 till våren 2015 var Karin Alfredsson chef för We Effects verksamhet i södra Afrika: MalawiZambiaZimbabwe och Moçambique.