Karin Alfredsson

Senaste bok: En rysk gentleman

Karin Alfredsson har varit chefredaktör för tidningen ”Journalisten” chef för SVT:s morgonprogram, programchef på SVT Nord i Umeå, samt gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet. Men framför allt är hon författare. Mycket av Karin Alfredssons skrivande har ägnats kvinnofrågan. Hennes första bok var reportageboken Den man älskar agar man?- 

Med den skönlitterära debuten 80 grader från Varmvattnet som Brombergs nu ger ut som pocketutgåva i ny fin kostym, inledde hon en serie spänningsromaner, som med läkaren Ellen Elg som huvudperson skildrar kvinnors förhållanden i världen. Den första delen, belönad med Svenska Deckarakademins debutantdiplom, har centrum i södra Afrika, medan Kvinnorna på 10:e våningen utspelar sig i HanoiKlockan 21:37 skildrar sexuellt förtryck och katolsk reaktion i Polen. Boken väckte stor debatt i Polen då den kom ut, medan den bara fanns utgiven på svenska, med anledning av sin kritik mot katolskt abortmotstånd.

 

Karin Alfredsson har varit chefredaktör för tidningen ”Journalisten” projektledare för SVT:s morgonprogram, programledare för Kalla Fakta i TV4, programchef på SVT Nord i Umeå, samt gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet. Men framför allt är hon författare.

Mycket av Karin Alfredssons skrivande har ägnats kvinnofrågan. Hennes första bok var Den man älskar agar man? (1979). Det var den första svenska reportageboken om mäns våld mot kvinnor. 

Med den skönlitterära debuten 80 grader från Varmvattnet inledde hon en serie spänningsromaner som med läkaren Ellen Elg som huvudperson skildrar kvinnors förhållanden i världen. Den första delen, belönad med Svenska Deckarakademins debutantdiplom, har sitt centrum i södra Afrika, medan Kvinnorna på 10:e våningen utspelar sig i HanoiKlockan 21:37 skildrar sexuellt förtryck och katolsk reaktion i Polen. Boken väckte vid utgivningen stor debatt i Polen eftersom den kritiserade det katolska abortmotståndet. Böckerna om Ellen Elg har översatts till danska, holländska, polska och isländska.

År 2017 kom romanen Skrik tyst så inte grannarna hör som utspelar sig i biståndsmiljö i Zambia. Deckaren Sista färjan från Ystad (2019) handlar om romansbedrägerier. De båda relationsromanerna Vajlett och Rut (2018) och Roger och Rebecka (2020) beskriver livet i en liten by i Västerbottens inland 1949-1951, en by där pingstförsamlingen styr och kärlek mellan två kvinnor måste hållas absolut hemlig. I maj 2021 utkommer Karins nya roman i serien En rysk gentleman.

År 2010-2012 arbetade Karin Alfredsson med projektet causeofdeathwoman.com, en journalistisk granskning av våld mot kvinnor i tio länder. Och år 2012-2015 var Karin Alfredsson chef för We Effects verksamhet i södra Afrika: MalawiZambiaZimbabwe och Moçambique.

Senaste böcker

Klockan 21:37

av Karin Alfredsson 2020
En båt ligger för ankar i en polsk hamn. I skydd av mörkret klättrar en ung man ombord, en ung man med ett uppdrag. En ung polsk kvinna är gravid, en graviditet som kan ödelägga hennes liv. Hur blir man av med ett oönskat barn i ett land där abort är förbjudet? En ung man ser Polens framtid i den katolska tron och som tar till allt mer drastiska metoder för att motarbeta moderna strömningar. I skuggorna verkar en man som fotograferar dem han finner omoraliska och lämnar ut dem på internet. Men han gör även betydligt värre saker än så. Klocka 21:37 är den tredje boken om Ellen Elg. Denna gången har hennes vilja att hjälpa världens kvinnor fört henne till Polen. Trots att hon är mammaledig med sitt andra barn så tackar hon ja till en förfrågan från Women on Waves – en holländsk organisation som genomför aborter på internationellt vatten. Tillsammans med organisationen reser hon med skeppet Aurora mot polsk hamn, i landet där aborter är förbjudna. Men iland väntar en man som kommer att göra allt för att stoppa dem.

Kvinnorna på 10:e våningen

av Karin Alfredsson 2020
Det som den gamla cigarettförsäljerskan Lieu har sett, går inte att förklara bort. Kvinnan med sportbagen tar med sig nyfödda barn från sjukhuset och säljer dem till västerländska par. Det sker i parken intill Lieus kvadratmeterstora handelsplats på en Hanoi-trottoar. Lieu vet, för hon har spanat. Det soldaten vet, går inte heller att förklara bort. Den svenske biståndsarbetaren Lasse Johansson har skadat flera unga flickor svårt. Sexuellt och svårt. Soldaten vet vad vissa män kan använda glödlampor och fjärrkontroller till. Den svenska kvinnoläkaren Ellen arbetar på ett sjukhus i Hanoi och möter i sitt arbete regelbundet flickprostitution, sexuell misshandel och mycket unga mödrar, vars nyfödda spädbarn oförklarligt försvinner till destruktion. När Ellens vägar korsar Lieus och soldatens, förstår hon det som ingen velat tro…