Författarporträtt
Foto: Shelby Graham

Jonathan Franzen

Men den roman som många tänker på i första hand när det kommer till Jonathan Franzen är Frihet, som utkom på svenska år 2010 och blev en enorm succé. Frihet uppföljdes av Renhet, som utkom 2015. Under våren 2020 är Franzen aktuell med novellsamlingen Här slutar världens ände. Franzen är en mästerlig skildrare av det amerikanska samhället.

Jonathan Franzen föddes i Illinois och växte upp St. Louis i Missouri. Idag bor han i New York. Han har tilldelats flera litterära priser bland annat Whiting Writer’s Award 1998 och American Academy’s Berlin Prize 2000. Han har dessutom i The New Yorker listats som en av det ”20:e århundradets 20 bästa författare”. För den svenska publiken slog han igenom med Tillrättalägganden som följdes upp av Den tjugosjunde staden och novellsamlingen Den obekväma zonen.

Jonathan Franzen, f. 1959, är en av världens största amerikanska författare idag. Hans debut Tillrättalägganden, ett satiriskt familjedrama, utkom 2001 och väckte stor uppmärksamhet. För den tilldelades Franzen ett National Book Award. För den blev han också finalist för Pulitzerpriset för fiktion, fick ett James Tait Black Memorial Prize samt nominerades till International Dublin Literary Award . Hans roman Frihet (2010) fick liknande beröm och ledde till ett framträdande på omslaget till Time magazine med rubriken "Great American Novelist". Efter Frihet följde Renhet, och några år senare utkom novellsamlingen Här slutar världens ände (2019). I oktober 2021 ser vi fram emot att ge ut romanen Vägskäl, den första romanen i en planerad trilogi.  Franzen har bidragit till tidningen The New Yorker sedan 1994. De senaste åren har Franzen blivit erkänd för sina åsikter om allt från sociala nätverkstjänster som Twitter ("Vad händer med människorna som vill kommunicera på djupet, individuellt till individ, i det tysta och varaktiga i det tryckta ordet ?"; "den faktiska substansen i vårt dagliga liv är total elektronisk distraktion") till e-böckernas förgänglighet ("All the real things, the authentic things, the honest things, are dieing off"och Amerikas självförstörelse. 

Sagt om Vägskäl

När Franzen avstår från ironi renodlas den gestaltning av mänsklig ömklighet som alltid har varit hans styrka, ett blickskifte som gör detta till hans bästa roman hittills.
Göteborgsposten

Alla böcker