Jonathan Franzen

Men den roman som många tänker på i första hand när det kommer till Jonathan Franzen är Frihet, som utkom på svenska år 2010 och blev en enorm succé. Frihet uppföljdes av Renhet, som utkom 2015. Under våren 2020 är Franzen aktuell med novellsamlingen Här slutar världens ände. Franzen är en mästerlig skildrare av det amerikanska samhället.

Jonathan Franzen föddes i Illinois och växte upp St. Louis i Missouri. Idag bor han i New York. Han har tilldelats flera litterära priser bland annat Whiting Writer’s Award 1998 och American Academy’s Berlin Prize 2000. Han har dessutom i The New Yorker listats som en av det ”20:e århundradets 20 bästa författare”. För den svenska publiken slog han igenom med Tillrättalägganden som följdes upp av Den tjugosjunde staden och novellsamlingen Den obekväma zonen.

Jonatahn Franzen är en av världens största amerikanska författare idag.

Sagt om Här slutar världens ände

Franzen skriver både personligt och insiktsfullt och dessutom ibland med en verksam satirisk udd. När han skildrar utmaningarna för människorna och djuren framträder han aldrig som en uppgiven pessimist utan mer som en klarsynt och öppen realist.
Borås Tidning