Författarporträtt
Foto: Tom Lucas

Helen Macdonald

Helen Macdonald (1970) är författare, poet och historiker på University of Cambridge. Hon fick ett stort genomslag med sin självbiografiska och ovanliga historia om hur man kan bearbeta sorg genom att lära känna en duvhök. "H som i hök" som var hennes första bok publicerad utanför den akademiska världen. Boken toppade listorna i England, rosades av kritikerna och vann flera prestigefyllda priser. Nu är hon aktuell med "Aftonflykter", en novellsamling om djurens och människans skilda världar. Aftonflykter är en inspirerande bok om hur vi med djurens hjälp kan förstå mer om oss själva. Boken utkommer den 20 april.

Senaste böcker

Aftonflykter

av Helen Macdonald 2022
”Djur finns inte för att lära oss saker, men det är vad de alltid gjort. Men allra mest lär de oss vad vi vet om oss själva.” Helen Macdonald har erövrat världen med sin originella H som i hök, en gripande berättelse om en ung kvinna som tillbringar ett år i skogen tillsammans med en hök. Boken har belönats med många priser och blivit en bästsäljare världen över. I Aftonflykter skildrar Helen Macdonald djurens och människans skilda världar. Vi blir påminda om att vi är långt ifrån ensamma på vår planet; naturen är en oerhört rik värld, som vi knappt vet något om. Aftonflykter är en inspirerande bok om hur vi med djurens hjälp kan förstå mer om oss själva. Gripande och rakt, personligt och politiskt, visar Helen Macdonald att hon är en av världens bästa naturskildrare idag. En lättillgänglig och välskriven bok med drabbande aktualitet. ”En av de märkvärdigaste böcker jag har läst.” Ingalill Mosander om H som i hök, Go’kväll, SVT

H som i hök

av Helen Macdonald 2022
Unik och fascinerande självbiografi om att sörja en bortgången far och att  försonas med döden genom att tämja en av naturens mest okuvliga skapelser, duvhöken. Det är en djupt känslomässig berättelse om djur och människa, ensamhet och gemenskap, civilisation och vildmark, liv och död. Helen Macdonald är i fyrtioårsåldern när hennes älskade far plötsligt dör. Redan när hon var liten flicka introducerade han henne för den fascinerande falkenerarkonsten och detta speciella intresse har alltid varit ett starkt band mellan dem.

Sagt om Aftonflykter