Book CoverBook Cover

Ladda ner presskit: Oskar Kroon

Vänta på vind

 

VINNARE AV AUGUSTPRISET 2019 

Årets bästa svenska bok inom kategorin Barn & ungdom

 

Juryns motivering: Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut. 

 

Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar och kanske rädda en eller annan skeppsbruten. Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Men nu är det sommar hos morfar på ön och allt det andra känns långt bort. Morfar har gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. På ön är allt som det alltid har varit, fast ändå inte. Dagarna dallrar av hetta, och plötsligt börjar en tjej med svart hatt dyka upp på stranden där snipan ligger. Vinga har sett henne några gånger, Rut heter hon. Det enda de verkar ha gemensamt är åldern och att de befinner sig på samma ö. Ändå visar det sig vara så mycket mer.

Vänta på vind är en gripande berättelse för mellanåldern om en ovanligt sen sommar då barndomen tar slut. Inkännande och med mycket värme berättar Oskar Kroon om när Vinga lämnar barndomen bakom sig. Med avsked, nyvunnen vänskap och en strandad val lär hon sig att stå stadigt i en storm.

  • Finns som Inbunden, E-bok
  • ISBN 978-91-7809-065-5
  • Genre , ,
  • Releasedatum 2019-07-31
  • Recensionsdagar 2019-08-14
  • Omfång 200 Sidor
För köp av våra böcker hänvisar vi till
Bokus eller Adlibris
samt till övriga återförsäljare av böcker

Sagt om Vänta på vind

En vacker, existentiell berättelse om att växa och förändras.
Dagens Nyheter
Kroons språkliga valörer, inlevelseförmåga, tajmning, blick för gestalter och bifigurer gör boken lika intagande som en snipa gjord med kärlek till hantverkets alla moment. Önskar den många goda år på läsarböljorna.
Daniel Sjölin, Expressen