Book Cover

Den vita vägen

En berättelse om porslinets historia och själ

Författaren till den hyllade Haren med bärnstensögon har skrivit ännu en dramatisk berättelse som rör sig i gränslandet mellan sakprosa och memoarer. Denna gång ger sig keramikern Edmund de Waal ut på uppdraget att spåra porslinets brokiga och spännande historia.

En näve lera från en kinesisk bergsluttning bär på ett löfte: med rätt behandling kan den förvandlas till skinande, vitt porslin. En magisk process som har fascinerat människor i alla tider.

Edmund de Waals resa påbörjas i Kina och går sedan vidare ut i världen, till Venedig, Versailles, Dublin, Dresden, South Carolina och Cornwall. Det blir en intressant  berättelse om människorna som skapade porslinet, levde av det och drogs till dess speciella magi. En historia om begär och besatthet som spänner över tusen år och når sin klimax i vår moderna tid.

  • Finns som Inbunden
  • ISBN 9789173377935
  • Översättare
  • Genre
  • Releasedatum 2017-03-06
  • Recensionsdagar 2017-03-29
  • Omfång 400 Sidor
För köp av våra böcker hänvisar vi till
Bokus eller Adlibris
samt till övriga återförsäljare av böcker

Sagt om Den vita vägen

Texten har en melodisk rytm, som pendlar mellan att vara sakligt berättande och poetisk. Nyktra reflektioner varvas med inträngande skildringar av personer som varit del av porslinets historia. När han ibland ger oss glimtar från sitt eget arbete med leran görs det med stillsam humor och självdistans. /.../ ... Edmund de Waal drivs av sin stora passion för porslin och det är den som han generöst delar med sig av. Det är detta som är bokens själ. Själv har jag inte bara blivit berikad utan inser också att jag för alltid kommer att se på porslin med nya ögon.
Svenska Dagbladet
De Waal är en sympatisk och charmfull ciceron och det är nästan underligt att han utan att störa kan vara så närvarande boken igenom med sin person, sitt arbete, sina kartor, handskrifter och vedermödor. Samtidigt som han tar sin läsare ut på riktiga världsomseglingar på jakt efter den rätta leran och på huvudrollsinnehavarna i porslinets heta historia.
Dagens Nyheter